Ultimul număr
Acasă

Sub egida Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, Comunitatea Rușilor Lipoveni din România (CRLR) și Inspectoratul Școlar Județean Iași, cu sprijinul Departamentului pentru Relații Interetnice (DRI) din cadrul Guvernului României, al Fundației „Russkyi mir” și al Catedrei de Slavistică „Petru Caraman” de la Universitatea „A.I. Cuza”, organizează cea de a X-a ediţie a concursului școlar național „Festivalul Poeziei Ruse”, în perioada 14-17 iulie 2017, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Festivalul-concurs este inclus din anul 2015 în Calendarul concursurilor școlare al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, iar din 2017 în Calendarul concursurilor școlare cu finanțare. În urma etapelor pe școală și pe județ, s-au calificat pentru a participa la etapa națională a festivalului 110 elevi care studiază limba rusă ca limbă maternă din județele: Tulcea, Iași, Constanța, Brăila, Neamț, Suceava.

Festivalul este un proiect național al Comunității Rușilor Lipoveni din România structurat pe modulele: Interpretare de poezie; Dramatizare sau montaj literar-muzical (creații din operele celor poeților aniversați/comemorați) și Ilustrații sau desene după operele poeților aniversați.

Participanții la „Festivalul Poeziei Ruse” sunt elevi din clasele V-XII care studiază limba rusă maternă în unitățile de învățământ din județele participante și în cadrul ediției din 2017 vor marca patru aniversări din cultura rusă:
- 150 de la nașterea lui Konstantin Balmont (1867-1942),
- 125 de ani de la nașterea Marinei Țvetaeva (1892-1941),
- 130 de ani de la nașterea lui Samuil Marșak (1887-1964)
- 10 ani de la moartea lui Erofei Ivanov (1939-2007) – poet rus lipovean, autorul versurilor imnului Comunității Rușilor Lipoveni din România.

Festivitatea de deschidere a ediției a X-a a Festivalului Poeziei Ruse va avea loc pe 14 iulie 2017 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.