Proiecte

Noul Numar
<

>

L
M
M
J
V
S
D

„Cromatica sufletului rusesc”

Svetlana MOLDOVAN

Centrul Rus de Știință și Cultură din bulevardul Lascăr Catargiu din București va găzdui în a doua parte a lunii februarie 2018 expoziția de pictură „Cromatica sufletului rusesc” («Палитра русской души»), organizată cu sprijinul Comunității Rușilor Lipoveni din România (CRLR). Vernisajul expoziției, care va cuprinde lucrări ale artiștilor bucureșteni Irina și Petre Lavrente, va avea loc pe 21 februarie 2018, începând cu ora 18:00.

Petre LAVRENTE

Născut pe 4 septembrie 1973 în localitatea tulceană Carcaliu, Petre Lavrente a absolvit în anul 1998 Academia de Arte din București, secția Artă Murală. Până la finalizarea studiilor superioare, a lucrat cu profesorul și pictorul din Galați Nicolae Spirescu (1987-1989), cu pictorul, poetul și profesorul universitar, doctor în arte vizuale Gheorghe Anghel (1989-1993), cu pictorul, graficianul și profesorul universitar Viorel Grimalschi (1994-1998).

A fost membru stagiar al Uniunii Artiștilor Plastici (UAP) din România între anii 2001 și 2002, devenind din 2003 membru titular al UAP din România, secția Pictură, iar din 2004 membru titular și la secția Artă Religioasă. Din 2005 este membru în Asociația drepturilor de autor în Arte Vizuale „VISARTA”.

În decursul anilor, lucrările sale au fost expuse la diferite expoziții de artă în țară și străinătate. Petre Lavrente a participat și la diverse concursuri naționale și internaționale, la care a fost răsplătit cu premii: în 2003 i s-a acordat Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Ucraina; în 2006 - Premiul Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniul Național al județului Buzău la Bienala Artelor ,,Ion Andreescu”; în 2008 - Premiul I la Bienala Internațională de Grafică mică „INTER-ART” din Aiud; în 2008 - Premiul II la Concursl Internațional de Pictură din Granada (Spania); în 2009 - Diplomă de onoare la Expoziția de grafică de la Biblioteca din Alexandria (Egipt).

Multe dintre tablourile semnate de Petre Lavrente au putut fi admirate în colecții în muzee și fundații culturale: Colecția „Muzeul Florian” din Baia Mare (2008), Colecția „Fundația culturală INTER-ART” din Aiud, Colecția Fundației culturale „Valentin Ruiz Aznar” din Granada (Spania); Colecția Bibliotecii din Alexandria (Egipt) în 2009; Colecția Muzeul de Arte Vizuale din Galați în 2011, dar se regăsesc și în colecții private din Franța, Italia, Grecia, Rusia, Australia, SUA, Germania, Belgia, Spania, Egipt, Polonia.

Petre Lavrente are o activitate expozițională impresionantă din 1994 și până în prezent, atât în țară cât și peste hotare, cu lucrări în aproape 100 de saloane de artă plastică, bienale, expoziții.

Dintre lucrările de artă monumentală cu implicarea lui Petre Lavrente, amintim: pictura parietală cu tema ,,Știința și Artele” în Franța în 1994; o lucrare monumentală în mozaic la Constanța în anul 1995; decorarea Școlii nr. 2 din București în tehnica ,,alseco” în 1996; decorarea unui spațiu religios la Podul Broșteni din Argeș (1999); o lucrare monumentală în mozaic în comuna natală Carcaliu (2000-2002). În perioada 2003-2006 a colaborat la realizarea unor mozaicuri pentru Biserica Eroilor Martiri din Decembrie 1989 cu hramul ,,Nașterea Domnului” din București și la pictura Bisericii cu hramul ,,Duminica tuturor Sfinților” din Negrești-Oaș, jud. Satul Mare.

S-a implicat între 1995 și 2008 în lucrări de restaurare și conservare la complexul de la Mănăstirea Hurezi, ,,Palatul Ghica” din București, la biserica greacă din capitală, precum ;i la restaurarea și lucrări de conservare la Banca Națională a României din București și la Palatul Parlamentului, Muzeul Zambaccian din Bucuresti și Muzeul Cotroceni. A participat la simpozioane și tabere de creație (2002 - Tabăra de creație ,,Carsium” din Hârșova; 2003 - Tabăra de creație ,,Europolis din Sulina”), făcând parte din grupul SALMASTRU, înființat în anul 2002 cu câțiva tineri artiști.

Irina LAVRENTE

Irina este soția lui Petre Lavrente, născută pe 9 aprilie 1972 în Chişinău (Republica Moldova). Din 2011 este doctor în Studiul Artelor (lucrarea de doctorat a susținut-o la Academia de Ştiinţe a Republicii Moldova, Institutul Studiul Artelor). Irina Lavrente este absolventă a Institutului de Stat al Artelor, facultatea de Artă Plastică, specializarea Artă Decorativă Aplicată, Ceramică din Chișinău (1996), iar în 2005 a finalizat studiile postuniversitare la Academia de Arte Frumoase, Universitatea de Stat din Worclaw (Polonia).

Din anul 2008, Irina Lavrente este membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, fiind din 1996 și membru titular al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici – UNESCO.

Are o bogată experiență profesională, cu participări cu lucrări la expoziții în Republica Moldova, România, Franța, Polonia, dar și la concursuri naționale și internaţionale. Dintre distincțiile obținute, menționăm: în 2004 - Premiul Tineretului, decernat de Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova; în 2004 - Premiul Tineretului, decernat de Primăria Municipiului Chișinău; în 2004 - Premiul Centrului Cultural „Giorge Apostu”, Bacău;  în 2000 - Premiul pentru Tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova; în 1999 - Premiul „Virtuosus” pentru originalitate în artă; în 1997 - Diploma de menţiune la Concursul de plastică mică, Zagreb (Croaţia).

Are tablouri în colecţii particulare în SUA, Franţa, Israel, România, Polonia, Croaţia, Turcia, Germania, Belgia, Olanda, Ucraina, Moldova, Rusia, Belarus.

Invitație la Expoziția de Pictură

Cei doi artiști bucureșteni pregătesc lucrările lor pentru Expoziția „Cromatica sufletului rusesc” («Палитра русской души») din februarie a.c. și, după cum ne-au declarat, ne vor aștepta cu surprize plăcu-te, cu o explozie de culoare la vernisajul din 21 februarie 2018, începând cu ora 18:00.

Succes!

Publicat în „Zorile” № 1 (302) / 2018